Tura szósta.
+3
Abracham
Kwestor
d'Auxpierre
7 posters
Strona 1 z 1
Tura szósta.
Lato,
Roku Pańskiego tysiąc trzysta czterdziestego piątego.
~*~
Roku Pańskiego tysiąc trzysta czterdziestego piątego.
~*~
Rozpad Rosji spowodował krach w gospodarce Europy Środkowej. Jak widać, znajdujące tam państwa radzą sobie zatrważająco źle. Wykluczając Litwę, która stała się lokalną potęgą na miarę Cesarstwa.
Papież nakazał zorganizować akcję chrystianizacyjną tych ziem (o pomoc zgłosił się do Krzyżaków).
Na Krymie zaobserwowano agresywne objawy wirusa!
Papież nakazał zorganizować akcję chrystianizacyjną tych ziem (o pomoc zgłosił się do Krzyżaków).
Na Krymie zaobserwowano agresywne objawy wirusa!
~*~
Szacowana ilość zarażonych wirusem: 1.000/360.000.000
Szacowana ilość zmarłych zarażonych: 0/360.000.000
Informacje o wirusie:
Objawia się gorączką oraz czarnymi krostami na całym ciele.
~*~
Wzór formułki: - Kod:
[b]Nazwa państwa:[/b]
[b]Akcje militarne:[/b]
[b]Akcje porządkowe:[/b]
[b]Akcje polityczne:[/b]
[b]Akcje ekonomiczne:[/b]
~*~
Stan państw:Cesarstwo Aragonii i Obojga Sycylii - d'Auxpierre
Zadowolenie obywateli: 45/100; Festyny.
Stan zdrowia obywateli: 49/100; Akwedukty i lekarze.
Stabilność struktury kraju: 37/100;
Siła militarna: 60/100; 15 legionów; Ćwiczenia i musztry. Dwie dywizje.
Gospodarka krajowa: 44/100; jw., akwedukty. Podkupienie banków. Handel.
Przygotowanie na epidemię: 1/100; częściowa refundacja lekarzy.
Postrzeganie na scenie światowej: Świetne;
Podkupienie zakonu- 100%
Kusza- 33%
- Spoiler:
- Krzyżacy - Hellraiser
Zadowolenie obywateli: 29/100; festyny; ludzie są zirytowani ignorowaniem ich
Stan zdrowia obywateli: 32/100;
Stabilność struktury kraju: 30/100
Siła militarna: 46/100; 8 legionów; Ćwiczenia.
Gospodarka krajowa: 30/100; Handel.
Przygotowanie na epidemię: 0/100
Postrzeganie na scenie światowej: Przeciętne;
Nadwiślanie nie mają specjalnie czym handlować.
Monako - Michau
Przegrana.
Wenecja - Kwestor
Zadowolenie obywateli: 43/100; karnawał i kościółek.
Stan zdrowia obywateli: 30/100
Stabilność struktury kraju: 39/100;
Siła militarna: 40/100; 8 legionów; trening i statky.
Gospodarka krajowa: 40/100; pożyczka dla Nowogrodu. Jw. Embargo. Działania ekonom.
Postrzeganie na scenie światowej: Świetne; embargo, karnawał.
Inflacja w Genui- 50%
Akademia- 60%
Nie zdobywacie Ognia Rzymskiego.
- Spoiler:
- Nawarra - Yaven
Zadowolenie obywateli: 50/100; Święta i zabawy.
Stan zdrowia obywateli: 40/100; kanały i studnie.
Stabilność struktury kraju: 45/100; podnoszone morale.
Siła militarna: 57/100; 16 legionów; Szkolenie. Defilady i rekrutacje.
Gospodarka krajowa: 27/100; jw, zyski z festynów. Handel. I rozwój przemysłu.
Postrzeganie na scenie światowej: Dość dobre; od działań politycznych. (Otrzymaliście ogromne poparcie od Aragonii, napiszę w tej turze).
Lepsze rolnictwo- gotowe.
Usprawnienie armii *lekkie*- 100%
Mury i t p- 25%
Udało wam się nakłonić Francuzików do przewrotu na waszą korzyść.
Przewrót- 33%
Grenada odrzuca (nie będą handlować z niewiernymi)
Portugalia i Cesarstwo przyjmują.
Maroko - Raciatek
Zadowolenie obywateli: 40/100; Edykt o umiejętnościach.
Stan zdrowia obywateli: 42/100; medycyna.
Stabilność struktury kraju: 30/100; włączanie Algierii
Siła militarna: 46/100; 10 legionów; Szkolenie. Rekrutacja. Atak.
Gospodarka krajowa: 40/100; j/w, piratete. Banki (aragońskie, co prawda) oraz żydzi. Działania ekonomiczne, handel.
Postrzeganie na scenie światowej: Dość dobre;
Innowiercy- możecie wpuścić.
Bałagan w Algierii- gotowe. +Król Algierii nie żyje.
Wasi piraci zatopili aragońską eskadrę.
ARMATY ZAGŁADY- 15%
Masz nowego wezyra.
Granada prosi o czas na zastanowienie się.
Granada po dwóch minutach zastanowienia zgadza się.
Trapezunt - Czarko
Zadowolenie obywateli: 38/100; defilada. Uczta.
Stan zdrowia obywateli: 47/100; Kwiatki i medycy.
Stabilność struktury kraju: 9/100; Koniec buntów. Straż miejska.
Siła militarna: 47/100; 5 legionów; Broń&koń, Turcja odbija tereny, które im zajęliście. W walce z Osomanami tracicie 5 dywizji. Bezdomni.
Gospodarka krajowa: 1/100; jw., cofnięcie podatków. Embargo i kwiatki.
Postrzeganie na scenie światowej: Beznadziejne;
Możecie atakować Watykan.
Broń i koń- gotowe
Plan gospodarczy- 60%
Z powodu biedy wasz szpieg uciekł z Danii.
Kalifat - Mrocznyhusar
- Spoiler:
- Zadowolenie obywateli: 30/100; świątynie.
Stan zdrowia obywateli: 30/100
Stabilność struktury kraju: 25/100;
Siła militarna: 39/100; 10 legionów; Szkolenie, bezdomni. Utrata 4 dywizji w walce z Tunezją oraz Turcją.
Gospodarka krajowa: -11/100; jw., handel
Przygotowanie na epidemię: 2/100;
Postrzeganie na scenie światowej: Niezbyt dobre;
Budowa zamków- 80%
Świątynie- 100%
Kastylia - C.Oberson
Zadowolenie obywateli: 35/100; Szkółki walki.
Stan zdrowia obywateli: 40/100; bezdomni-czyściciele.
Stabilność struktury kraju: 30/100;
Siła militarna: 35/100; 9 legionów; musztra i szkolenie.
Gospodarka krajowa: 34/100; jw., faktorie. Wydobycie. Żadnych nowych źródeł.
Postrzeganie na scenie światowej: Przeciętne
Dania - Abracham
Zadowolenie obywateli: 36/100; podatki.
Stan zdrowia obywateli: 30/100;
Stabilność struktury kraju: 32/100; Włączenie Norwegii. Patriotyzm. Mało kto narzeka na podboje króla, nie stresuj się.
Siła militarna: 48/100; 8 legionów; szkolenie. Marynarze mają dość musztry. Utrata 2 legionów w Norwegii.
Gospodarka krajowa: 34/100; jw., majątki. Rozwój wsi. Szlachta zgadza się tylko na podniesienie podatków o 2%. Handle i faktorie.
Postrzeganie na scenie światowej: Dobre; odtajnienie poselstwa.
Państwa co odrzucają handel:
Papa, Portugalia, Albania.
Ze względu na to, że Trapezunt na was nakablował- papież ni grosza daje.
Znajdujecie złoża skarpetek oraz miedzi.
Re: Tura szósta.
Nazwa państwa: Republika Wenecka
Akcje militarne: Trenujemy jeden własny legion. Wysyłamy także 7 legionów, w stronę Egiptu, częścią statków zgarniamy Joannitów z Cypru i pomagamy ich przetransportować na Ziemię Świętą.
Akcje porządkowe: Ogłaszamy że krucjata się rozpoczęła! Ziemia Święta powróci do rąk chrześcijan. Ogłaszamy mszę za zwycięstwo krzyżowców.
Akcje polityczne: (Takie bardziej wewnętrzne) Zachęcamy inne głowy rodów do wysłania ludzi na pomoc. (W końcu zawsze mają swoich ludzi) Prosimy też o pomoc narody które nie przybyły na sobór. Także, wciąż próbujemy zdobyć tajemnicę ognia greckiego.
Akcje ekonomiczne: Szukamy kolejnych złóż surowców, rozwijamy handel, ciśniemy handel w stronę Wenecji.
Akcje militarne: Trenujemy jeden własny legion. Wysyłamy także 7 legionów, w stronę Egiptu, częścią statków zgarniamy Joannitów z Cypru i pomagamy ich przetransportować na Ziemię Świętą.
Akcje porządkowe: Ogłaszamy że krucjata się rozpoczęła! Ziemia Święta powróci do rąk chrześcijan. Ogłaszamy mszę za zwycięstwo krzyżowców.
Akcje polityczne: (Takie bardziej wewnętrzne) Zachęcamy inne głowy rodów do wysłania ludzi na pomoc. (W końcu zawsze mają swoich ludzi) Prosimy też o pomoc narody które nie przybyły na sobór. Także, wciąż próbujemy zdobyć tajemnicę ognia greckiego.
Akcje ekonomiczne: Szukamy kolejnych złóż surowców, rozwijamy handel, ciśniemy handel w stronę Wenecji.
Kwestor- Liczba postów : 120
Nazwa Państwa: Dania
Akcje Militarne: Zmniejszamy musztrę u marynarzy, w trakcie Święta Miedzi (i Skarpetek)
będą mieli więcej czasu wolnego niż zazwyczaj (w przeciwieństwie do wojskowych i straży miejskiej.)
U reszty nadal musztra i szkolenia wielkie bardzo.
Szkolę 4 legiony.
Dalsze szkolenia moich skrytobójców.
Inwazja na Szwecje! Wysyłam 5 legionów na tereny Szwecji (poza terenami przy Rosji), mają dobrze traktować wszystkich nie stawiających opór zbrojny oraz unikać ofiar w cywilach. Mam nadzieję że uda im się przejąć cały obszar. W razie gdyby padły trzy legiony zatrzymujemy ofensywę i bronimy zdobytych ziem. W razie dużych sił wroga, czego się nie spodziewam, ofensywa zatrzymuje się po stracie dwóch legionów. (Optymistyczny scenariusz.) Jeżeli przejmiemy całe ziemie Szwecji (bez terenów przy Rosji) oraz przeżyją conajmniej 4 legiony, ruszamy na Szwecjo-Rosję (tereny przy Rosji i trochę w Rosji). (Bardzo Optymistyczny scenariusz.) Jeżeli podbój Szwecjo-Rosji (ziemie przy Rosji i teraz też trochę w Rosji) przeżyją conajmniej 3 legiony idziemy na Szkocje.
Akcje porządkowe: Na nowo zdobytych terenach obowiązuje teraz prawo Królestwa Danii. Podatki też takie same jak w Danii. Majątki Norweskich szlachciców zostają zabrane i tak jak pisałem w poprzedniej turze rozdzielone pomiędzy szlachte moją, oczywiście nie wszystkie, wiele budynków, majątków itd. zatrzymuje również ja, znaczy Waldemar IV. Pieniądze dodatkowe spoko, a co do posiadłości to przydadzą mi sie w późniejszych turach.
Norwescy szlachcice razem z rodzinami mają wybór, zostaną rolnikami albo górnikami w zalezności co wybiorą dostaną domek opodal najbliższej kopalni oraz pracę w niej (w kopalniach pracują tylko płeć męska (16 - 50), będą dostawać w nich najniebezpieczniejsze zadania (od 16 - 40))/ dostaną domek oraz ziemie pod uprawę oraz nasiona,bulwy czy cokolwiek aby zacząć. W razie buntów do więzienia, w razie buntu zbrojnego do więzienia/zabity w samoobronie, w razie buntu zbrojnego na masową skalę, powieszenie/zabity w samoobronie.
W reszcie miast Duńskich (czyli wszystkie poza stolicą) oraz miastach Teraz-Już-Moje zostaje wprowadzona reforma Straży Miejskiej.
[TUTAJ OPIS UZBROJENIA ITD.]
Będą ubierać się w grube ciemno-czerwone kaftany oraz czarne/ciemno-czerwone spodnie/kaftann będzie się ciągnął do kolan. Jeżeli stać to mogą mieć również zbroje kolcze z ciemno-czerwonymi tunikami. Poza tym, naramienniki. Będą korzystać z łuków/lekkich kusz, dowolnej broni jednoręcznej oraz małych okrągłych tarcz. Jeżeli ktoś chce pike, broń dwuręczną itp. musi sfinansować sobie sam.
[KONIEC OPISU UZBROJENIA ITD.]
Zbieram ochotników na przeprowadzkę do Kiedyś-Tu-Buła-Norwegia (między innymi po to by wcielić ich do straży miejskiej, aby nie było tam samych Norwegów) i odwrotnie.
Nagroda za odnalezienie i dostarczenie żywego Magnusa II Erikssona który może być na tych ziemiach, nagroda nie jest ogromna ale jest duża. Żywego! (Pół-martwy się nie liczy, pół-żywy również...) Wiem jak wyglądał! Nie przyjmuję spalonych, okaleczonych, nie do rozpoznania mord. Nie będzie dało się wziąść jakiegoś wieśniaka i mu spalić mordę, cholerni oszuści! (Właściwie to będzie, ale skończy się to powieszeniem/uwięzieniem w lochu.)
Z powodu odnalezienia złóż miedzi oraz skarpetek mamy święto, w stolicy i wielu innych miastach (tych podbitych również) organizowane są różne występy komediowe, zabawy itp. Na całych moich ziemiach ma być rozgłaszana dobra nowina, wszyscy mają przez trzy dni wolne od pracy, dla wszystkich górników zostają zorganizowane uczty na których mogą się najeść do syta wraz z rodzinami. Na obchody tego święta zostają zaproszeni wszyscy władcy państw Chrześcijańskich oraz tolerujących Chrześcijan (nie liczę że wszyscy ci władcy się zjawią ale jakby chcieli to zapraszam.)
Budujemy drogi pomiędzy największymi miastami, po drodze walniemy strażnice zapełnione strażą miejską/na niebezpieczniejszych terenach wojskowymi. (Powinno to usprawnić handel, przemieszczanie się itp. pomiędzy miastami.)
Ogólnie pobór do straży miejskiej, płaca mała ale je jedzonko i darmowa nauka walki bronią białą jak i strzelecką.
Najbiedniejsze miejscowości/wsie w Norwegii są modernizowane aby przynosiły większe zyski oraz żyło się tam lepiej.
Budujemy akwedukty i tworzymy kanały na całych naszych ziemiach by te wspierały uprawę pól, a przez to powiększamy teren uprawny, zwiększamy przez to ilość zdobywanego jedzonka i dalej zyski z handlu.
Budowa łaźni publicznych, z podziałem na klasy społeczne (wieśniok, mieszczan, szlachta (aby nie narzekano że się jeszcze wieśniactwem szlachta zarazi)) oraz płeć (męska, żeńska i reszta.)
Moi szpiedzy zostają wykorzystani do wykrywania korupcji wśród Księży oraz szlachty. Skorupowane Księża idą na powieszenie, skorupowana szlachta w sumie też (jeżeli jakakolwiek będzie, w co wątpię.)
Oczywiście publicznie. Majątek w razie braku dziedziców skonfiskowany (szlachta.)
Budujemy uniwersytety medyczne na terenie całego kraju (Dania oraz Norwegia) muszem wyszkolić ludzi w medykowaniu, będą tam również prowadzone badania nad medycyną, lekami itd. (W razie gdyby budowa miała trwać parę tur, nauki będą prowadzone w wyznaczonych budynkach.) Ogłoszenia są wieszane w miastach oraz heroldzi o tym nawijają aby się chętni zebrali.
Dalsze wpajanie patriotyzmu oraz rozgłaszanie wieści i opowieści o podbiciu Norwegii oraz podboju Szwecji.
Akcje polityczne: Mój epicki dyplomata (szpieg) próbuje przekonać Papieża że ja niewinny i ogólnie Trapezunt to zdrajca Chrześcijaństwa, a ja odtajniłem poselstwo Kalifatu :-; Trapezunt żadnych dowodów nie przedstawił nawet. Oraz ponownie proszę o wsparcie finansowe w celu ogarnięcia sytuacji na północy.
Moi szpiedzy/propagatorzy w Szwecji mają nawoływać do dołączenia się dobrowolnie do Królestwa Danii.
Moi szpiedzy/propagatorzy w Szkocji mają nadal robić to co robili.
Rozsyłam szpiegów/propagatorów do najbliższych krajów Rosyjskich.
Akcje ekonomiczne: Usprawniamy (jeżeli już tego nie zrobiono) złoża skarpetek jak i miedzi na naszych ziemiach, oraz wznawiamy (jeżeli już tego nie zrobiono...) wydobycie w kopalniach Norweskich (żelazo! Wkońcu więcej żelaza! ;_; (I innych gratów...))
Skarpetki kosztują teraz tylko 98% przeciętnej ceny.
Żelazo kosztuje teraz tylko 95% przeciętnej ceny.
Dalsze usprawnianie rybołóstwa oraz rolnictwa jak i teraz także górnictwa.
Dalsze poszukiwanie i usprawnianie surowców na ziemiach Danii i Norwegii.
Więcej faktorii handlowych.
Przejeliśmy Żelazny Bank Północy, i go reaktywujemy to chyba jakoś podbudowuje gospodarkę.
Akcje Militarne: Zmniejszamy musztrę u marynarzy, w trakcie Święta Miedzi (i Skarpetek)
będą mieli więcej czasu wolnego niż zazwyczaj (w przeciwieństwie do wojskowych i straży miejskiej.)
U reszty nadal musztra i szkolenia wielkie bardzo.
Szkolę 4 legiony.
Dalsze szkolenia moich skrytobójców.
Inwazja na Szwecje! Wysyłam 5 legionów na tereny Szwecji (poza terenami przy Rosji), mają dobrze traktować wszystkich nie stawiających opór zbrojny oraz unikać ofiar w cywilach. Mam nadzieję że uda im się przejąć cały obszar. W razie gdyby padły trzy legiony zatrzymujemy ofensywę i bronimy zdobytych ziem. W razie dużych sił wroga, czego się nie spodziewam, ofensywa zatrzymuje się po stracie dwóch legionów. (Optymistyczny scenariusz.) Jeżeli przejmiemy całe ziemie Szwecji (bez terenów przy Rosji) oraz przeżyją conajmniej 4 legiony, ruszamy na Szwecjo-Rosję (tereny przy Rosji i trochę w Rosji). (Bardzo Optymistyczny scenariusz.) Jeżeli podbój Szwecjo-Rosji (ziemie przy Rosji i teraz też trochę w Rosji) przeżyją conajmniej 3 legiony idziemy na Szkocje.
Akcje porządkowe: Na nowo zdobytych terenach obowiązuje teraz prawo Królestwa Danii. Podatki też takie same jak w Danii. Majątki Norweskich szlachciców zostają zabrane i tak jak pisałem w poprzedniej turze rozdzielone pomiędzy szlachte moją, oczywiście nie wszystkie, wiele budynków, majątków itd. zatrzymuje również ja, znaczy Waldemar IV. Pieniądze dodatkowe spoko, a co do posiadłości to przydadzą mi sie w późniejszych turach.
Norwescy szlachcice razem z rodzinami mają wybór, zostaną rolnikami albo górnikami w zalezności co wybiorą dostaną domek opodal najbliższej kopalni oraz pracę w niej (w kopalniach pracują tylko płeć męska (16 - 50), będą dostawać w nich najniebezpieczniejsze zadania (od 16 - 40))/ dostaną domek oraz ziemie pod uprawę oraz nasiona,bulwy czy cokolwiek aby zacząć. W razie buntów do więzienia, w razie buntu zbrojnego do więzienia/zabity w samoobronie, w razie buntu zbrojnego na masową skalę, powieszenie/zabity w samoobronie.
W reszcie miast Duńskich (czyli wszystkie poza stolicą) oraz miastach Teraz-Już-Moje zostaje wprowadzona reforma Straży Miejskiej.
[TUTAJ OPIS UZBROJENIA ITD.]
Będą ubierać się w grube ciemno-czerwone kaftany oraz czarne/ciemno-czerwone spodnie/kaftann będzie się ciągnął do kolan. Jeżeli stać to mogą mieć również zbroje kolcze z ciemno-czerwonymi tunikami. Poza tym, naramienniki. Będą korzystać z łuków/lekkich kusz, dowolnej broni jednoręcznej oraz małych okrągłych tarcz. Jeżeli ktoś chce pike, broń dwuręczną itp. musi sfinansować sobie sam.
[KONIEC OPISU UZBROJENIA ITD.]
Zbieram ochotników na przeprowadzkę do Kiedyś-Tu-Buła-Norwegia (między innymi po to by wcielić ich do straży miejskiej, aby nie było tam samych Norwegów) i odwrotnie.
Nagroda za odnalezienie i dostarczenie żywego Magnusa II Erikssona który może być na tych ziemiach, nagroda nie jest ogromna ale jest duża. Żywego! (Pół-martwy się nie liczy, pół-żywy również...) Wiem jak wyglądał! Nie przyjmuję spalonych, okaleczonych, nie do rozpoznania mord. Nie będzie dało się wziąść jakiegoś wieśniaka i mu spalić mordę, cholerni oszuści! (Właściwie to będzie, ale skończy się to powieszeniem/uwięzieniem w lochu.)
Z powodu odnalezienia złóż miedzi oraz skarpetek mamy święto, w stolicy i wielu innych miastach (tych podbitych również) organizowane są różne występy komediowe, zabawy itp. Na całych moich ziemiach ma być rozgłaszana dobra nowina, wszyscy mają przez trzy dni wolne od pracy, dla wszystkich górników zostają zorganizowane uczty na których mogą się najeść do syta wraz z rodzinami. Na obchody tego święta zostają zaproszeni wszyscy władcy państw Chrześcijańskich oraz tolerujących Chrześcijan (nie liczę że wszyscy ci władcy się zjawią ale jakby chcieli to zapraszam.)
Budujemy drogi pomiędzy największymi miastami, po drodze walniemy strażnice zapełnione strażą miejską/na niebezpieczniejszych terenach wojskowymi. (Powinno to usprawnić handel, przemieszczanie się itp. pomiędzy miastami.)
Ogólnie pobór do straży miejskiej, płaca mała ale je jedzonko i darmowa nauka walki bronią białą jak i strzelecką.
Najbiedniejsze miejscowości/wsie w Norwegii są modernizowane aby przynosiły większe zyski oraz żyło się tam lepiej.
Budujemy akwedukty i tworzymy kanały na całych naszych ziemiach by te wspierały uprawę pól, a przez to powiększamy teren uprawny, zwiększamy przez to ilość zdobywanego jedzonka i dalej zyski z handlu.
Budowa łaźni publicznych, z podziałem na klasy społeczne (wieśniok, mieszczan, szlachta (aby nie narzekano że się jeszcze wieśniactwem szlachta zarazi)) oraz płeć (męska, żeńska i reszta.)
Moi szpiedzy zostają wykorzystani do wykrywania korupcji wśród Księży oraz szlachty. Skorupowane Księża idą na powieszenie, skorupowana szlachta w sumie też (jeżeli jakakolwiek będzie, w co wątpię.)
Oczywiście publicznie. Majątek w razie braku dziedziców skonfiskowany (szlachta.)
Budujemy uniwersytety medyczne na terenie całego kraju (Dania oraz Norwegia) muszem wyszkolić ludzi w medykowaniu, będą tam również prowadzone badania nad medycyną, lekami itd. (W razie gdyby budowa miała trwać parę tur, nauki będą prowadzone w wyznaczonych budynkach.) Ogłoszenia są wieszane w miastach oraz heroldzi o tym nawijają aby się chętni zebrali.
Dalsze wpajanie patriotyzmu oraz rozgłaszanie wieści i opowieści o podbiciu Norwegii oraz podboju Szwecji.
Akcje polityczne: Mój epicki dyplomata (szpieg) próbuje przekonać Papieża że ja niewinny i ogólnie Trapezunt to zdrajca Chrześcijaństwa, a ja odtajniłem poselstwo Kalifatu :-; Trapezunt żadnych dowodów nie przedstawił nawet. Oraz ponownie proszę o wsparcie finansowe w celu ogarnięcia sytuacji na północy.
Moi szpiedzy/propagatorzy w Szwecji mają nawoływać do dołączenia się dobrowolnie do Królestwa Danii.
Moi szpiedzy/propagatorzy w Szkocji mają nadal robić to co robili.
Rozsyłam szpiegów/propagatorów do najbliższych krajów Rosyjskich.
Akcje ekonomiczne: Usprawniamy (jeżeli już tego nie zrobiono) złoża skarpetek jak i miedzi na naszych ziemiach, oraz wznawiamy (jeżeli już tego nie zrobiono...) wydobycie w kopalniach Norweskich (żelazo! Wkońcu więcej żelaza! ;_; (I innych gratów...))
Skarpetki kosztują teraz tylko 98% przeciętnej ceny.
Żelazo kosztuje teraz tylko 95% przeciętnej ceny.
Dalsze usprawnianie rybołóstwa oraz rolnictwa jak i teraz także górnictwa.
Dalsze poszukiwanie i usprawnianie surowców na ziemiach Danii i Norwegii.
Więcej faktorii handlowych.
Przejeliśmy Żelazny Bank Północy, i go reaktywujemy to chyba jakoś podbudowuje gospodarkę.
Ostatnio zmieniony przez Abracham dnia Pon Lis 02, 2015 7:29 pm, w całości zmieniany 14 razy
Abracham- Liczba postów : 59
Nazwa państwa: Trapezunt
Akcje militarne:
- Posiłki dla wojska walczącego z Turcją. Siły mają się podzielić i zaatakować z każdej flanki największe tureckie oddziały. Nie dajemy za wygraną. Jazda ma atakować z naprzeciwka, z lepszymi końmi powinni sobie poradzić,
- Ranni mają zostać przywiezieni do stolicy do lecznicy.
Akcje porządkowe:
- Zwiększona edukacja lekarska. Można pójść na dwa kierunki - wojenny i miastowy. Wojenny to typowy sanitariusz, który będzie wysłany na bitwę. Miastowy to typowy lekarz, stacjonuje w mieście i pomaga ludziom,
- Nieobowiązkowa zbiórka pieniędzy na rozbudowę ośrodków zdrowia.
Akcje polityczne:
- Rozpoczęcie poszukiwań szpiega. Po znalezieniu natychmiast mają go zabić,
- Próbuję nawiązać jakikolwiek kontakt dyplomatyczny z moim wschodnim sąsiadem.
Akcje ekonomiczne:
- Dalsze prace nad planem gospodarczym,
Akcje militarne:
- Posiłki dla wojska walczącego z Turcją. Siły mają się podzielić i zaatakować z każdej flanki największe tureckie oddziały. Nie dajemy za wygraną. Jazda ma atakować z naprzeciwka, z lepszymi końmi powinni sobie poradzić,
- Ranni mają zostać przywiezieni do stolicy do lecznicy.
Akcje porządkowe:
- Zwiększona edukacja lekarska. Można pójść na dwa kierunki - wojenny i miastowy. Wojenny to typowy sanitariusz, który będzie wysłany na bitwę. Miastowy to typowy lekarz, stacjonuje w mieście i pomaga ludziom,
- Nieobowiązkowa zbiórka pieniędzy na rozbudowę ośrodków zdrowia.
Akcje polityczne:
- Rozpoczęcie poszukiwań szpiega. Po znalezieniu natychmiast mają go zabić,
- Próbuję nawiązać jakikolwiek kontakt dyplomatyczny z moim wschodnim sąsiadem.
Akcje ekonomiczne:
- Dalsze prace nad planem gospodarczym,
- Sprzedaż zasobów żelaza, które zostały odstawione na czarną godzinę.
Czarko- Liczba postów : 73
Nazwa państwa:Państwo Zakonu Krzyżackiego
Akcje militarne: Przystajemy na prośbę papsona. Wysyłamy pięć legionów do Watykanu.
Musztra
Akcje porządkowe: Rozbudowujemy szpitale i przychodnie.
Akcje polityczne: wzywamy do krucjaty. Niech zginą niewierne psy!
Akcje ekonomiczne: akceptujemy wszystkie propozycje handlu z poprzedniej tury, zwiększamy podatki o jeden procent. Poszukujemy nowych złóż
Akcje militarne: Przystajemy na prośbę papsona. Wysyłamy pięć legionów do Watykanu.
Musztra
Akcje porządkowe: Rozbudowujemy szpitale i przychodnie.
Akcje polityczne: wzywamy do krucjaty. Niech zginą niewierne psy!
Akcje ekonomiczne: akceptujemy wszystkie propozycje handlu z poprzedniej tury, zwiększamy podatki o jeden procent. Poszukujemy nowych złóż
Hellraiser- Liczba postów : 127
Nazwa państwa: Maroko
Akcje militarne:
- Czas wykończyć Algierię, dorwać się do ich rezerw złota i kobiet! Wysyłam więc 3 legiony by dokończyły sprawę, a Maroko wreszcie zakończyło swoje podboje. Na ten kwartał przynajmniej...
- Dalej staramy się ulepszyć armaty i wprowadzić je do użycia.
- Tworzę szkołę oficerską! Moi wojacy wyższego szczebla będą się tam uczyć taktyki, nowoczesnych strategii, a także szermierki i patriotyzmu!
Akcje porządkowe:
- Czas na akcję! Wprowadzamy innowierców, ich majątki i inne takie. Są na podobnych zasadach jak żydzi, tyle że nie dostaną własnego miasta... Muszą sobie zasłużyć.
- Przemarsz tryumfalny przez centrum Rabatu! Niech poddani widzą jaki Marok jest potężny i głodny na kolejne terytoria... I jakie przynosi to korzyści!
- Przeprowadzamy wielki spis powszechny. Każdy obywatel, nie ważne czy nowo przybyły czy siedzący tu od pokoleń, musi się wpisać! Specjalnie powołani do tego urzędnicy ruszają w trasę by to ogarnąć. Zawsze lepiej jest wiedzieć ilu ma się poddanych zdolnych płacić podatki.
- Biorąc pod uwagę akcję z synem Munsy, uszczelniamy granicę. Oddelegowuje do tego dwa legiony, szczególnie uszczelniamy granicę z Mali.
- W stolicy tworzę szkołę medyczną! Nasz kraj potrzebuje nowych lekarzy...
Akcje polityczne:
- Rozpoczynam dalsze rozmowy z Grenadą, w końcu muszą się ustosunkować Wysyłam władcy tego małego acz bogatego kraju podarki by wesprzeć jego osobisty fundusz. W zamian liczę na kolejne ustępstwa w sprawie moich kompetencji w rządzeniu Grenadą...
- Wysyłam do NAWARY, zapytanie o traktat handlowy między naszymi krajami.
- Wysyłam
Akcje ekonomiczne:
- Dalej staram się udoskonalić moja hodowlę koni i wielbłądów, a także usprawnić handelek nimi. W sumie staram się je opchnąć przybywającym do Afryki krzyżowcom, w końcu potrzebują wierzchowców odpowiednich dla naszego klimatu.
- Dalej opracowuję metodę czyszczenia piasku by szkło było czyste! A także wydobywamy złoto i robimy dywany... Trzeba sobie radzić żyjąc na pustyni.
- Zakładam liczne faktorie handlowe na wybrzeżu mojego kraju. Handle to złoto, złoto to życie!
- Pobieram profity od piratów, ale zachęcam ich do bardziej kreciej roboty przy zatapianiu statków i okrętów należących do silnych graczy z Europy.
Akcje militarne:
- Czas wykończyć Algierię, dorwać się do ich rezerw złota i kobiet! Wysyłam więc 3 legiony by dokończyły sprawę, a Maroko wreszcie zakończyło swoje podboje. Na ten kwartał przynajmniej...
- Dalej staramy się ulepszyć armaty i wprowadzić je do użycia.
- Tworzę szkołę oficerską! Moi wojacy wyższego szczebla będą się tam uczyć taktyki, nowoczesnych strategii, a także szermierki i patriotyzmu!
Akcje porządkowe:
- Czas na akcję! Wprowadzamy innowierców, ich majątki i inne takie. Są na podobnych zasadach jak żydzi, tyle że nie dostaną własnego miasta... Muszą sobie zasłużyć.
- Przemarsz tryumfalny przez centrum Rabatu! Niech poddani widzą jaki Marok jest potężny i głodny na kolejne terytoria... I jakie przynosi to korzyści!
- Przeprowadzamy wielki spis powszechny. Każdy obywatel, nie ważne czy nowo przybyły czy siedzący tu od pokoleń, musi się wpisać! Specjalnie powołani do tego urzędnicy ruszają w trasę by to ogarnąć. Zawsze lepiej jest wiedzieć ilu ma się poddanych zdolnych płacić podatki.
- Biorąc pod uwagę akcję z synem Munsy, uszczelniamy granicę. Oddelegowuje do tego dwa legiony, szczególnie uszczelniamy granicę z Mali.
- W stolicy tworzę szkołę medyczną! Nasz kraj potrzebuje nowych lekarzy...
Akcje polityczne:
- Rozpoczynam dalsze rozmowy z Grenadą, w końcu muszą się ustosunkować Wysyłam władcy tego małego acz bogatego kraju podarki by wesprzeć jego osobisty fundusz. W zamian liczę na kolejne ustępstwa w sprawie moich kompetencji w rządzeniu Grenadą...
- Wysyłam do NAWARY, zapytanie o traktat handlowy między naszymi krajami.
- Wysyłam
Akcje ekonomiczne:
- Dalej staram się udoskonalić moja hodowlę koni i wielbłądów, a także usprawnić handelek nimi. W sumie staram się je opchnąć przybywającym do Afryki krzyżowcom, w końcu potrzebują wierzchowców odpowiednich dla naszego klimatu.
- Dalej opracowuję metodę czyszczenia piasku by szkło było czyste! A także wydobywamy złoto i robimy dywany... Trzeba sobie radzić żyjąc na pustyni.
- Zakładam liczne faktorie handlowe na wybrzeżu mojego kraju. Handle to złoto, złoto to życie!
- Pobieram profity od piratów, ale zachęcam ich do bardziej kreciej roboty przy zatapianiu statków i okrętów należących do silnych graczy z Europy.
Raciatek- Liczba postów : 79
Nazwa państwa: Kastylia
Akcje militarne: Musztra jak zawsze. 2 legiony rekrutuję.
Akcje porządkowe: Poluję na skorumpowanych księży.
Akcje polityczne: NIC
Akcje ekonomiczne: Szukamy złóż.
Buduję drogi pomiędzy największymi miastami.
Wprowadzam prawo składu i przymusu drogowego.
W tej turze mam 50% planu gospodarczego.
W następnej będę miał 75%.
Przypominam adminie :3
Koniec handlu z genuą jeśli taki był... embargo też.
Akcje militarne: Musztra jak zawsze. 2 legiony rekrutuję.
Akcje porządkowe: Poluję na skorumpowanych księży.
Akcje polityczne: NIC
Akcje ekonomiczne: Szukamy złóż.
Buduję drogi pomiędzy największymi miastami.
Wprowadzam prawo składu i przymusu drogowego.
W tej turze mam 50% planu gospodarczego.
W następnej będę miał 75%.
Przypominam adminie :3
Koniec handlu z genuą jeśli taki był... embargo też.
Ostatnio zmieniony przez C.Oberson dnia Pon Lis 02, 2015 9:32 pm, w całości zmieniany 1 raz
C.Oberson- Liczba postów : 78
Nazwa państwa: Cesarstwo Aragonii i Obojga Sycylii
Akcje militarne:
Akcje porządkowe:
Akcje polityczne:
Akcje ekonomiczne:
Akcje militarne:
- Zatrudniam osiem legionów najemników. Są oni przecież tańsi od regularnej armii, więc czemu nie.
- Wysyłam ich oraz 3 moje legiony
- Spoiler:
- (w sumie 11, jakby admin miał problemy z matematyką)
- Wypływam z Watykanu, wraz z powierzonymi mi pięcioma legionami krzyżackimi. Atakujemy, wbrew wcześniejszym ustaleniom, tereny dawnego Hrabstwa Trypolisu nad Jerozolimą.
- Krzyżacy mają stanowić drugą linię frontu, czyt: 3 ataki moje, 5 ataków krzyżackich, 8 ataków moich. Najemnicy przodem.
- Po ich zajęciu, o ile nie straciłem połowy armii, opanowuję całe państewko i umacniam jego północną i południową granicę, coby mnie jakiś barbar nie napadł.
- Organizuję marsz triumfalny w stolicy, Neapolu oraz w Trypolisie-hrabstwie, coby wznieść morale
- U żołnierzy trwa duża, duża musztra.
- Szkolę dwa legiony w Aragonii.
Akcje porządkowe:
- Organizuję kilka dużych festynów. Oraz przemarsze triumfalne.
- Wprowadzam rygor religijny (vive la Richelieu), który zabrania przebywania w moim narodzie islamistom.
- Dodatkowo, coby ułatwić życie moich obywateli, wprowadzam spis środków odurzających. Od teraz wszystkie są legalne, państwo ma na nie ogromną akcyzę, przestępstwa pod ich wpływem karane tak samo. Należy pamiętać, że w tych czasach to raczej tylko opium i pokrewne, heroiny i marihuany średnio było.
- W związku z choróbskami w genueńskiej kolonii na Krymie, powołuję na moje ziemie oddział zakonu szpitalnego Joannitów.
Akcje polityczne:
- Proponuję Turkom tymczasowy pokój, pakt o nieagresji.
- Czekam na odpowiedź od mojej uroczej sąsiadki;
- Wysyłam do Francji ambasadora
- Nakładam na Genuę embargo. O to samo proszę państwa Iberii oraz Wenecję i Papieża.
Akcje ekonomiczne:
- Rabuję zdobyte ziemie
- Moi templariusze dają mi zyski
- Handel z Iberią, Francją, Papieżem i Włochami, Wenecją.
- Zerwanie handlu z Genuą
- Za narkotyki powinno wskoczyć
- Cofam poprzedni 1,5% podatek.
Similar topics
» Tura 16-19.
» Tura szósta.
» Tura dwudziesta szósta.
» Szósta tura Przedjutrza- "Mój imperializm".
» Tura dwunasta.
» Tura szósta.
» Tura dwudziesta szósta.
» Szósta tura Przedjutrza- "Mój imperializm".
» Tura dwunasta.
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: