Outbreak
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Tura piąta.

+3
Czarko
Raciatek
d'Auxpierre
7 posters

Go down

Tura piąta. Empty Tura piąta.

Pisanie by d'Auxpierre Czw Paź 29, 2015 1:41 pm

Wiosna,
Roku Pańskiego tysiąc trzysta czterdziestego piątego.

~*~

Po jednogłośnym soborze w Barcelonie przybyła kolej na wybór nowego papieża. Kardynałowie, w znacznej większości przekupieni przez Alfonsa Aragońskiego zagłosowali na kandydata hiszpańskiego- Antoniego Lacroix, który już w marcu objął tron papieski. Pierwszą decyzją nowej głowy papieskiej było zażądanie od państw islamskich dziesięciny dla kościoła oraz zrzeczenia się jakichkolwiek aktów agresji wobec Państwa Papieskiego. Drugim zarządzeniem było mianowanie Alfonsa "Cesarzem Imperium Aragonii i Obojga Sycylii".
Niemniej bałagan w Watykanie jakby kusi do zaatakowania.
Tymczasem sytuacja w Arabii była bardzo gęsta. Władca duński odtajnił poselstwo z Kalifem, wyjawiając jego plan zniszczenia chrześcijaństwa. Zniesławiony został również władca Trapezuntu, na którego nałożono ekskomunikę.  
Anglicy tracą armię w atakach na Francję. Wielka Orda zajmuje część włości Genueńskich.
~*~
Tura piąta. EBw0JPK
Szacowana ilość zarażonych wirusem: 0
Szacowana ilość zmarłych zarażonych: 0

Informacje o wirusie:
Brak

~*~
Wzór formułki:
Kod:
[b]Nazwa państwa:[/b]
[b]Akcje militarne:[/b]
[b]Akcje porządkowe:[/b]
[b]Akcje polityczne:[/b]
[b]Akcje ekonomiczne:[/b]

~*~
Stan państw:

Tura piąta. 1XUGar6 Cesarstwo Aragonii i Obojga Sycylii - d'Auxpierre
Zadowolenie obywateli: 43/100; Boże Narodzenie. Podatki.
Stan zdrowia obywateli: 44/100; Kanały.
Stabilność struktury kraju: 37/100; Patriotyzm. Drogi. I zmiana w cesarstwo obniża.
Siła militarna: 56/100; 13 legionów; Rekrutacja i szkolenie kadry generalskiej. Musztra.
Gospodarka krajowa: 33/100; jw. Wydatki i więcej wydatków, drogi i kanały, festyny i łapówki. P o d a t k i. I ogromny handel. Inwestycje.
Przygotowanie na epidemię: 0/100
Postrzeganie na scenie światowej: Świetne; Papież i festyny. I ranga cesarska.
Podkupienie zakonu- 75%
Nie dostajecie Casus Belli.

Tura piąta. Jjvz17E Szkocja - Ravios
Przegrana

Tura piąta. 58iWaPj Krzyżacy - Hellraiser
Zadowolenie obywateli: 29/100; festyny; ludzie są zirytowani ignorowaniem ich
Stan zdrowia obywateli: 32/100;
Stabilność struktury kraju: 30/100
Siła militarna: 46/100; 8 legionów; Ćwiczenia.
Gospodarka krajowa: 30/100; Handel.
Postrzeganie na scenie światowej: Przeciętne;
Nadwiślanie nie mają specjalnie czym handlować.

Tura piąta. A2VBIAf Norwegia - C.Oberson
Przegrana. Podczas karmienia niańka udusiła czteroletniego króla swoją piersią. Ponoć przekupili ją Duńcy.

Spoiler:

Tura piąta. EnX0mZn Wenecja - Kwestor
Zadowolenie obywateli: 38/100; Mecenat. Podatki.
Stan zdrowia obywateli: 30/100
Stabilność struktury kraju: 39/100; straż królewska.
Siła militarna: 35/100; 8 legionów; Najemnicy.
Gospodarka krajowa: 46/100; jw. Podatki i faktorie.
Postrzeganie na scenie światowej: Bardzo dobre;
Posiadacie roszczenia do Cypru.
Inflacja w Genui- 30%
Akademia- 40%

Tura piąta. VG0B23O Nawarra - Yaven
Zadowolenie obywateli: 50/100; Święta i zabawy.
Stan zdrowia obywateli: 40/100; kanały i studnie.
Stabilność struktury kraju: 45/100; podnoszone morale.
Siła militarna: 57/100; 16 legionów; Szkolenie. Defilady i rekrutacje.
Gospodarka krajowa: 27/100; jw, zyski z festynów. Handel. I rozwój przemysłu.
Postrzeganie na scenie światowej: Dość dobre; od działań politycznych. (Otrzymaliście ogromne poparcie od Aragonii, napiszę w tej turze).
Lepsze rolnictwo- gotowe.
Usprawnienie armii *lekkie*- 100%
Mury i t p- 25%
Udało wam się nakłonić Francuzików do przewrotu na waszą korzyść.
Przewrót- 33%
Grenada odrzuca (nie będą handlować z niewiernymi)
Portugalia i Cesarstwo przyjmują.

Tura piąta. 1Avx5vr Maroko - Raciatek
Zadowolenie obywateli: 36/100; dozwolone użycie broni. Podniesienie podatków.
Stan zdrowia obywateli: 39/100;
Stabilność struktury kraju: 42/100; reforma cywilnoprawna. Uściślenie raczej.
Siła militarna: 46/100; 12 legionów; Cuda, nie widy.
Gospodarka krajowa: 24/100; j/w, mnożycie bogactwo. Ale nie dwupolówką, ona taka średniawa. Wielbłądy okazały się ogromnym strzałem w dziesiątkę.
Postrzeganie na scenie światowej: Dość dobre; macie świetny pałac.
Innowiercy- 80%
Bałagan w Algierii- 90%
Pałac- gotowe
Przekupny papież oferuje wam sprowadzenie na wasz teren aragońskiego odłamu templariuszy.
Odkrywacie kompas, ale piasku nie umiecie dość dobrze czyścić

Tura piąta. PUmVCG8 Trapezunt - Czarko
Zadowolenie obywateli: 34/100; turniej.
Stan zdrowia obywateli: 42/100; akwedukty.
Stabilność struktury kraju: 7/100; fala buntów. Dalsze rokosze.
Siła militarna: 43/100; 9 legionów; Twoi wojownicy mają dość musztry.
Gospodarka krajowa: 23/100; akwedukty. I działania ekonom.
Postrzeganie na scenie światowej: Beznadziejne;
Możecie atakować Watykan.
Broń i koń- 75%
Plan gospodarczy- 40%

Tura piąta. SIAS8bY Ruś - Macroscelidea
Spoiler:
Przegrana- bankructwo.
Możesz grać Moskwą albo zacząć zabawę od nowa.

Tura piąta. IzhrHMy Bizancjum - WilliamDouglas
Przegrana

Tura piąta. GEicna4 Kalifat - Mrocznyhusar
Zadowolenie obywateli: 26/100; mecenat.
Stabilność struktury kraju: 25/100;
Siła militarna: 37/100; 9 legionów; Szkolenie bezdomnych i normalnych również.
Gospodarka krajowa: 0/100;
Przygotowanie na epidemię: 2/100; uprawa. I rolnictwo. I mecenat i wydatki na armię i mury.
Postrzeganie na scenie światowej: Niezbyt dobre;
Budowa zamków- 60%
Świątynie- 80%
Z powodu przesunięcia wojska na granicę Turecką- wypowiedziano wam wojnę. I zagrabiono tereny, niszcząc 3 z 4 legionów na granicy.
Możesz bić Watykan.

Tura piąta. QOoARwp Kastylia - C.Oberson
Zadowolenie obywateli: 30/100; błazenada. Podatki.
Stan zdrowia obywateli: 36/100; koty-czyściciele.
Stabilność struktury kraju: 30/100;
Siła militarna: 33/100; 7 legionów; musztra i szkolenie.
Gospodarka krajowa: 32/100; jw. Kopalnie. Podatki i banki.
Postrzeganie na scenie światowej: Przeciętne
Armię macie sprawną.
Aragonia, Francja, Portugalia, Niemcy przyjmują. Grenada nie handluje z niewiernymi, ale może was nawrócić :-)
Odkrywacie złoża złota. Super.
Lepsze farmy- 25%
Szkolenie kotów się nie opłaca, bo nie istnieje coś takiego jak szczur.
(pierwszy szczur w Europie to dopiero XVIII wiek)

Tura piąta. SnGuPud Dania - Abracham
Zadowolenie obywateli: 39/100; błazenada i prawo.
Stabilność struktury kraju: 33/100; patriotyzm i patrole. I zmiana prawa.
Siła militarna: 42/100; 8 legionów; reforma i musztra. Szkolenie.
Gospodarka krajowa: 23/100; jw. podatek. Szlachta pokojowo mówi, że nie będzie płacić więcej od chłopa. Rolnicy.
Postrzeganie na scenie światowej: Dobre; odtajnienie poselstwa.
Macie swoich ludzi w Szkocji i Norwegii.
Anglia, Cesarstwo handlują.
Papież odrzuca, Granada i Cypr przyjmują.
d'Auxpierre
d'Auxpierre
Administrator

Liczba postów : 493

https://outbreak.forumpl.net

Powrót do góry Go down

Tura piąta. Empty Re: Tura piąta.

Pisanie by Raciatek Czw Paź 29, 2015 2:39 pm

Nazwa państwa: Maroko
Akcje militarne:
- Szkole dwa legiony.
- Wprowadzam musztrę i kodeks honorowy dla walczących.
- Czas na ostatecznie rozwiązanie kwestii algierskiej. Wysyłam swoich asasynów by zgładzili władce Algierii, gdzieś na początku lata. Dzień później, niezależnie od tego czy im się uda go zabić czy nie, uderzam na ich kraj wszystkimi 12 legionami. Jednocześnie moi heroldowie mają za zadanie powiadomić generałów Algierskich i szlachtę, że jeśli się do mnie dołączą to włos im z głowy nie spadnie i mogą liczyć na pozostawienie ich przywilejów. Mamy przeć tak długo aż zatrzymamy się na granicy z Trypolisem i każdy kawałek algierskiej ziemi będzie należał do Maroka. Jednocześnie wysyłam swoich dyplomatów do różnych krajów by przedstawiali sytuację z Algierią jako działanie konieczne, dla zapewnienia pokoju w Afryce i pewności, że żadna pielgrzymka do ziemi świętej nie zostanie zaatakowana na tych ziemiach. Daje do zrozumienia wojskowym, że jeśli ktoś będzie stawiał opór to mogą ich sprzedać w niewolę, a łupy dzielą między siebie i swoich podwładnych.
- Wprowadzam kompas dla moich morskich wilków, co by polepszyć ich działania na morzu.
- Piraci utworzeni na czas wyniszczania Algierii dostają zielone światło do rozplenienia się na wodach morza Śródziemnego. Jeśli im się nie powiedzie: odcinam się od nich, ale jeśli będą wracać z łupami i nie dadzą się przyłapać... Pozwolę im naprawiać statki, roztrwonić gotówkę, zaopatrzę ich w żywność itd. Mają tylko nie atakować statków z Grenady czy Trypolisu, no i oczywiście moich.
- Rozpoczynam badania nad celniejszymi i bardziej śmiercionośnymi armatami.

Akcje porządkowe:
- Radujcie się ludzie! Nasz wielki kraj idzie na wojnę i ma zniszczyć tych Algierczyków, a potem łupy przyjdą i w kraju będzie jeszcze piękniej!
- Przyjmuję aragońskich templariuszy! I przeprowadzam z nimi rozmowę... Daje im do zrozumienia, że mogą tworzyć szkółki na terenie całego Maroka i nauczać klasę niższą (czyl tych których nie stać na prywatne uczenie jak kupców czy szlachtę), ale nie mogą nikogo nawracać na słowo boże siłą, oczywiście to z własnej kieszeni. Oferuje im bogactwa i spokój, ale sami nie mogą robić sobie problemów ze szlachetnymi, bo mówiąc kolokwialnie: nie będę się przejmował jak ich wykastrują i wyślą jako kurtyzany do Mali. W zamian za lojalność, oferuję im w najbliższych latach szansę na zajęcie miejsc w rządzie... Ale dopiero wtedy jak się przyzwyczają moi poddani się przyzwyczają.
- Wprowadzam edykt tolerancyjny dla obcokrajowców, a zwłaszcza żydów. Daje pozwolenie tym drugim na stworzenie swoich dzielnic w każdym większym mieście, a jako ich "główne miasto" wyznaczam Kenitre, gdzie nawet mogą wyznaczyć własnego władcę miasta... W zamian za to chce ich pomocy przy podratowaniu gospodarki krajowej, tworzenia pierwszych banków. Daje im też słowo, że jeśli będą mi lojalni to będą mieli spokój w mym kraju, a za 10 lat dostaną pozwolenie na kupowanie ziemi na własność.
- Oczywiście wiem, że szlachta będzie się stawiała, dlatego daje im przywilej pierwszeństwa wyboru niewolników z podboju Algierii (ich niewolnicy, a także Ci którzy się sprzeciwią nowej władzy). Niby nic, ale ich ceny mogą być astronomiczne, a za 20 dobrych niewolników, można uzbroić 100 podwładnych albo wybudować sobie mały pałac.
- Wprowadzam edykt o umiejętnościach... Każdy kto się zasłuży, niezależnie od swojego statusu, może oczekiwać nagrody. Od tej pory każdy może zostać nawet generałem!
Akcje polityczne:
- Proponuję najmłodszemu z braci mojej żony posadę młodszego wezyra odpowiedzialnego za pobieranie podatków. Ma małą szansę na rządzenie, a na moim dworze może zostać kimś...
- Wysyłam do Grenady zapytanie o możliwość unii naszych krajów, przy ustroju podobnym do diarchii. Tłumaczę to koniecznością wzmacniania się przy zapędach katolików.
- Inwestuję w medycynę zielarską.
Akcje ekonomiczne:
- Wysyłam oferty handlu wielbłądami do wszystkich państw o ciepłym klimacie. Poza tym zaczynam też hodowlę i dystrybucję koni arabskich, a raczej jej marokańskiej odmiany, która jest mniejsza ale znacznie bardziej wytrzymała.
- Dofinansowuję rzemieślników którzy zajmują się produkcją tradycyjnych marokańskich dywanów. Chcę by zwiększali ich produkcje, a potem jako dobro luksusowe sprzedawali za granicą. Mają być piękne, w miarę tanie w produkcyj i dość drogie w sprzedaży.
- Rozpoczynam badania nad odczyszczaniem piasku by dało się z niego robić pierdzielone szkoło...
- Wydobywam złoto i wysyłam ekspedycję by szukali nowych surowców.
- Staram się dopracować dwupolówkę, by przynosiła większe efekty i zyski.
- Rozwijam handel morski, moi kupcy mają rozplenić się po całym świecie i wciskać im nasze towary!
Raciatek
Raciatek

Liczba postów : 79

Powrót do góry Go down

Pisanie by Czarko Czw Paź 29, 2015 2:41 pm

Nazwa państwa: Trapezunt
Akcje militarne:
- Zaprzestanie musztry,
- Dalsze prace nad końmi i bronią,
- Przygotowanie wojsk na wsparcie Kalifatu, pomożemy im atakując Turcję od północy. Czekamy tylko na pozwolenie państwa potrzebującego pomocy, a następnie od razu wysyłam 7 legionów na Turcję.
- Wdzielam wszystkich bezdomnych do wojska, dostaną żołd, wyżywienie, itp.,
- Defilada wojskowa 5. dnia w wolnym tygodniu.
Akcje porządkowe:
- Wycofuje postanowienie o powiększeniu podatków dla zamożnych i wprowadzam pomniejszenie podatków o 2% dla całej ludności,
- Tydzień wolny od pracy i uczta 2. dnia w tym tygodniu na przeproszenie całej ludności. W stolicy na uczcie zjawi się sam król, by prosić o przebaczenie,
- Straż miejska ma chronić ucztę i bardziej pilnować ulic podczas tygodnia wolnego,
- Po tygodniu wolnego rozpocząć budowę ośrodków leczniczych w większych miastach i stolicy,
- Zasadzam ogród pełen kwiatów i krzewów w moim "miejscu przebywania" (nie wiem czy to pałac czy co). Każdy mieszkaniec będzie miał tam wstęp, by zwiedzić ogród i się zrelaksować, oczywiście za darmo.
Akcje polityczne:
- Jestem zniesmaczony oskarżeniem o zabójstwo papieża. Państwo, które mi to zarzuca, nie ma wystarczających dowodów i pewnie szuka kozła ofiarnego. Radzę raczej zainteresować się Danią...,
- [TAJNE]Wysyłam szpiega do Danii, ma zdobyć ważnie i interesujące informacje, które będą dla mnie przydatne[TAJNE].
Akcje ekonomiczne:
- Dalsze prace nad planem gospodarczym,
- Proponuję handel Krzyżakom cennymi przyprawami i dobrociami Morza Czarnego.
Czarko
Czarko

Liczba postów : 73

Powrót do góry Go down

Pisanie by MrocznyHusar Czw Paź 29, 2015 3:01 pm

Nazwa państwa:Kalifat
Akcje militarne:
- Szkole 2 legiony.
-Wysyłam 3 do obrony, ten na granicy niech się wycofa.
- Nadal musztry.
Akcje porządkowe:
- Nadal wdrażam bezdomnych i biednych do wojska.
Akcje polityczne:
- Wypowiadam wojnę Tunezji.
- Zgadzam się na propozycje Trapezuntu.
Akcje ekonomiczne:
- To co wcześniej.
MrocznyHusar
MrocznyHusar

Liczba postów : 86

Powrót do góry Go down

Pisanie by Czarko Czw Paź 29, 2015 3:51 pm

Jak mówiłem w swoich poście. Kalifat się zgodził, więc wojsko rusza.
Czarko
Czarko

Liczba postów : 73

Powrót do góry Go down

Pisanie by Abracham Czw Paź 29, 2015 6:57 pm

Nazwa Państwa: Dania
Akcje Militarne: Szkolę dwa legiony i musztra oraz treningi wielkie bardzo, nacisk na marynarzy tak jak ostatnio.
Wszystkie legiony są szkolone w sztuce abordażu i ogólnie atakowania z pokładu statku. (Skład legionów wypisze jak na coś wpadne.)
Powstaje elitarna jednostka robiąca za Straż Miejską w stolicy oraz jako ochroniarze króla, nazwana Białymi Piórami z powodu pióropuszy z białych piór na hełmach. Mają na sobie srebrne, pełne zbroje płytowe, majestatycznie nasrane na nich różnymi wzorkami itd. hełmy o kształtach wzorowanych na dzikich zwierzetach: lwy, orły, wilki itp. itd. Ale tak ukształtowane by były praktyczne.
Zbieram sieroty z całego kraju (nie biorę ich siłą, idą dobrowolnie) od lat 8 do 16 i daję im dom w podziemiach mojego zamku gdzie są szkoleni na moich własnych skrytobójców. Mają zapewnione schronienie i wyżywienie i oczywiście będą pracować dla mnie za darmo z wdzięczności za wyciągnięcie ich z jakichś slumsów, burdeli, biednych wiosek gdzie opuszczeni przez wszystkich podpieprzali jedzonko świniom itp. itd.
Usprawniam/tworze mój kontrwywiad.
Inwazja na Norwegię! Wysyłam 5 legionów na tereny Norwegii, mają dobrze traktować wszystkich nie stawiających opór zbrojny oraz unikać ofiar w cywilach. Mam nadzieję że uda im się przejąć cały obszar. W razie
gdyby padły trzy legiony zatrzymujemy ofensywę i bronimy zdobytych ziem. W razie dużych sił wroga, czego się nie spodziewam, ofensywa zatrzymuje się po stracie dwóch legionów. (Optymistyczny scenariusz.) Jeżeli przejmiemy całe ziemie Norwegii oraz przeżyją conajmniej 4 legiony, ruszamy na Szwecje. Jeżeli chodzi o utratę legionów w Szwecji, jest tak samo jak w Norwegii. (Bardzo Optymistyczny scenariusz.) Jeżeli podbój Szwecji (bez ziem przy Rosji) przeżyją conajmniej 3 legiony idziemy na Szkocje.
Akcje porządkowe: Wynajmuję różnych płatnych morderców aby zabić paru (zemsta!) szlachciców, najlepiej takich bez dziedziców abym mógł skonfiskować majątki, ale aby nie było podejrzeń niech zostaną wymieszani z innymi. Zabójstwo w stylu dowolnym, zasztyletowanie, strzał z dystansu, trucizna itd. Zabójcy dostają zlecenie i zapłate od pośrednika, który wie tylko to co ma wiedzieć, więc nie wiedzą dla kogo pracują i nawet jeżeli dadzą się złapać nic nie będą mogli powiedzieć.
Zwalam wszystko na Norwegię, działania Magnusa II Niedorobionego
który nadal żyję i mści się za przegraną itp. im szybciej wygramy tym szybciej takie wydarzenia zaprzestaną mieć miejsca oraz proszę o datki/wsparcie finansowe abym mógł te wojnę prowadzić, skoro nie chcą od mieszczan mieć wyższych podatków to niech dadzą coś dobrowolnie. Im więcej ktoś wpłaci tym więcej dostanie posiadłości na podbitych terenach. Czyli im bardziej ktoś zaangażuje się w wojnę tym większe będzie miał z niej zyski.
Zostają też podstawieni jacyć więźniowie jako zabójcy tamtych szlachciców i przykładnie powieszeni, aby pokazać że jeżeli ktoś popełni jakiekolwiek przestępstwo to szybko skończy tak jak oni.
Najbiedniejsze miejscowości/wsie są modernizowane aby przynosiły większe zyski oraz żyło się tam lepiej.
Patriotyzm (do kraju) jest szerzony u wszystkich! Epickie pieśni i historie o bohaterskiej obronie Danii nadal tworzone i rozsiewane przez moich bardów. Po ataku na Norwegię mają zaraz o tym też zacząć nawijać.
Akcje polityczne: Nasi szpiedzy/propagatorzy w Norwegii i Szkocji mają postarać się przeciągnąć jak najwięcej ludzi na naszą strone, korzystając z burdelu w obu tych krajach. Byłoby miło jakby po wkroczeniu wojsk sami się nam oddali. Wysyłam również szpiegów/propagatorów na pobliskie tereny Szwecji.
Król Danii Waldemar nie pojawi się na karnawale Weneckim, z powodu prowadzenia wojny z Norwegią, przeprasza i wysyła koszyk buraków.
Akcje ekonomiczne: Zachwycony (i z drugiej strony zirytowany, i przysięgający w duchu że się zemści kiedyś) pokojowym oporem szlachty, klepię ich po główkach słówkami za nie bycie Szweckimi kutahami i podatki z 4% są większe tylko o 3%, dla chłopów są teraz takie same jak dla szlachty. W razie fochów szlachty na to rozwiązanie oni będą mieli podatek większy tylko o 2%. Oraz przypominam że niech lepiej teraz płacą albo ni ma nowych ziem bo nie będzie funduszy na prowadzenie wojny (wy cholerni hipokryci.)
(Rozumiem że już mam nowe statki.) Proponuję handel: Portugalii, Granadzie, Aragonii, Papieżowi, Nawarze, Wenecji, Austrii, Węgrom, Litwie oraz Albanii. Prosimy Papieża o pomoc finansową w celu zakończenia wojny z Norwegią i zaprowadzenia porządku na północy. Jedzonko idące na handel jest sprzedawane za 95% przeciętnej ceny.
Zakładam faktorie handlowe, na wybrzeżach w krajach z którymi zacząłem handel w poprzedniej turze.
Staramy się z tych kopalnii które mamy wyzyskać jak najwięcej
(bieda ;_;) oraz dalsze usprawnianie rolnictwa i rybołóstwa.
Jeżeli po tym wszystkim co zrobiłem gospodarka będzie powyżej 15 to jeszcze budujemy akwedukty i tworzymy kanały, by te wspierały uprawę pól, a przez to powiększamy teren uprawny, zwiększamy przez to ilość zdobywanego jedzonka i dalej zyski z handlu.
Poszukiwanie złóż (bieda, bieda ;-;) jak coś znajdę to święto oraz odrazu zaczynamy wydobycie.

Ostatnio zmieniony przez Abracham dnia Sob Paź 31, 2015 9:50 am, w całości zmieniany 9 razy
Abracham
Abracham

Liczba postów : 59

Powrót do góry Go down

Pisanie by Kwestor Pią Paź 30, 2015 3:05 pm

Nazwa państwa: Republika Wenecka

Akcje militarne: Trening w abordażu, oraz walce morsko-lądowej. Nakazujemy budowę nowych statków, tym razem wojennych i transportowych.

Akcje porządkowe: Fundujemy nową katedrę. Organizujemy też karnawał Wenecki!

Akcje polityczne: Z powodu ekskomuniki Trapezuntu, organizuje embargo handlowe. Zachęcamy inne kraje do wystawienie Embarga handlowego na Trapezunt. Odrzucamy propozycję Danii w sprawie handlu. Są zbyt daleko i nie mamy interesu w tym regionie. Zapraszamy też władców wszystkich państw chrześcijańskich na karnawał.

Akcje ekonomiczne: Inwestujemy w rozwój handlu, organizujemy na nowo kontrolę Handlu w Wschodnim Morzu Śródziemnym, która powinien ułatwić handel. Jesteśmy też otwarci na nowe wynalazki, nawet wysyłamy szpiegów by znajdywali wynalazki. Jednemu także zlecamy o wiele ważniejszą misję. Ma poznać tajniki ognia greckiego (zwanego wtedy rzymskim).
Kwestor
Kwestor

Liczba postów : 120

Powrót do góry Go down

Pisanie by C.Oberson Pią Paź 30, 2015 3:24 pm

Nazwa państwa: Kastylia
Akcje militarne: Rekrutuje dwa legiony, musztra jak zawsze.Poza tym zmniejszam o 5% podatek dla rodzin, które mają chociaż jednego członka rodziny w wojsku od pięciu lat.
Akcje porządkowe: W większych miastach będą zakładane szkółki bojowe. W sensie będzie można nauczyć się tam podstaw walki bronią drzewcową,tarczą,łukiem i może jakąś bronią miotaną.
Nauki będą płatne ale dla każdego cena powinna być dosyć niska.
Nie zależnie od wieku można przystąpić do szkółki oraz będzie możliwość nauki na poziomie zaawansowanym, której koszt będzie większy w porównaniu do normalnego poziomu.
Ponieważ błaznów już mam, to innych biednych ludzi dam jako sprzątaczy w miastach,oczywiście też będą dostawać jedzonka, nie pieniądze.
Akcje polityczne:(CZEKAM NA PROPOZYCJE OD GRACZY BO NIE MAM POMYSŁU)
Akcje ekonomiczne: Zakładam na wybrzeżach faktorie handlowe.
Zakładam kopalnie na tych złożach złota co znalazłem.Oczywiście nadal szukam kolejnych.
Sprawdzam stan kopalni,portów i łodzi rybackich obywateli, jeśli są jakieś uszkodzenia to naprawiam dla moich kochanych Kastylijczyków!
C.Oberson
C.Oberson

Liczba postów : 78

Powrót do góry Go down

Pisanie by d'Auxpierre Sob Paź 31, 2015 2:59 pm

/kolejna tura będzie wieczorem/
Nazwa państwa: Aragonia
Akcje militarne: Szkolenia, musztry, ćwiczenia. Prace nad ulepszeniem kuszy. Szkolę dwie dywizje.
Nakazuję zmobilizowanie całej mojej armii, wysyłam 1/3 wojska do Watykanu.
Akcje porządkowe: Festyny i im podobne. Dalej ulepszam akwedukty, coby było czyściutko. Wprowadzam 25% refundację zabiegów medycznych (ograniczenie ilości chorób). Budowa łaźni publicznych (jako miejsce zabaw, orgii i mycia się).
Akcje polityczne: Popieram Nawarrę w jej twierdzeniu o niewinności w zamachu na papieża. Dodatkowo, po dokładnym rozplanowaniu, proponuję im połączenie naszych cudnych narodów w Cesarstwo Iberyjskie (nazwa robocza). Byłaby to unia wspólnie rządzona przez Alfonsa i Joannę (k o n s u l a t), z osobną polityką wewnętrzną i gospodarczą, aczkolwiek wspólną armią i polityką zagraniczną. Taki układ z pewnością przyniesie nam ogromne zyski na arenie politycznej. I prawie absolutną władzę nad połową Hiszpanii, hoho.
Nie przyjmuję handlu z Danią ze względu na dystans. Wycofuję szpiegów z Genui.
Akcje ekonomiczne: Handel z trylionami narodów. Będzie pewnie zysk z Watykanu.
d'Auxpierre
d'Auxpierre
Administrator

Liczba postów : 493

https://outbreak.forumpl.net

Powrót do góry Go down

Pisanie by Sponsored content

Sponsored content

Powrót do góry Go down

Powrót do góry

- Similar topics